The Beats: William S. Burroughs

Wie mij kent of vaker op mijn website komt, weet dat ik groot fan ben van Beat Literature, tegendraadse Amerikaanse literatuur uit de jaren 50 en 60. Ik schrijf er wel eens iets over (mijn Bachelorscriptie!) en ook op Twitter laat ik me regelmatig horen.

Hoe leuk is het dan, als je vervolgens gevraagd wordt om over die literatuur te schrijven? Voor Instituut Nexus schreef ik een lang stuk over het werk van schrijver William S. Burroughs, bekend van o.a. Junky en Naked Lunch.

Op 27 mei jl. vond het Nexus Symposium ‘An Education in Counterculture‘ plaats, met als gasten Patti Smith, haar gitarist Lenny Kaye en historicus Sean Wilentz. In de aanloop naar het symposium toe wilde Nexus graag boeken bespreken die iets met dit thema te maken hadden en zo kwamen ze bij mij terecht.

In overleg met de redactie besloot ik een soort ‘Burroughs voor beginners’ stuk te schrijven. De latere werken van Burroughs, zijn cut-ups, zijn namelijk niet erg toegankelijk, en bovendien wist ik daar ook niet genoeg vanaf.

Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan het schrijven van dit stuk. Eerst heb ik de Leidse universiteitsbibliotheek geplunderd om meer te weten te kunnen komen over deze wonderlijke man, en vervolgens ben ik gaan schrijven. Het viel niet mee, want ik kende het Nexus-publiek niet, maar dankzij de goede aanwijzingen van de redactie is het uiteindelijk een mooi stuk geworden, waar ik erg trots op ben.

Het symposium, waar ik een kaartje voor kreeg, was ontzetted interessant en inspirerend en Patti Smith heeft er een fan bij. Ik heb nu een gesigneerd tweetalig exemplaar van haar nieuwe boek ‘The New Jerusalem‘ in mijn bezit en ik kijk er erg naar uit om het te lezen. Dat zal nog even duren, want eerst moet ik alle boeken lezen voor SUISS, een summerschool over literatuur van 6 weken in Edinburgh, waar ik een beurs voor heb gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s