Online platforms voor freelancers

Online platforms voor freelancers

Op internet barst het van de platforms voor freelancers die allemaal bestaan bij de gratie van hetzelfde ideaal: freelancers willen vrijheid, maar willen ook een constante stroom aan opdrachten, waarvan ze zelf kunnen beslissen of ze die aannemen en waar ze ook nog eens goed voor worden betaald. Het liefst zonder facturen te hoeven schrijven. Overal werken, waar en wanneer je maar wilt en meteen geld op je rekening. Tja, wie wil dat nou niet?

Aan de kant van de opdrachtgever wordt dit idee gekoppeld aan de behoefte aan een eenvoudige en transparante digitale omgeving, waarin opdrachtgevers hun opdrachten kunnen plaatsen en direct de beschikking hebben over een grote pool van kundige freelancers: ‘eager beavers’ die desgevraagd ook op zaterdagavond voor ze aan de slag gaan, liefst tegen zo weinig mogelijk geld.

De derde partij in dit verhaal is het platform zelf: dat koppelt de freelancers aan de opdrachtgevers en probeert daar aan te verdienen, door middel van een marge en het opdelen van grote opdrachten in kleine porties. Soms hebben de ondernemers achter de platforms eerst investeringen opgehaald bij grote bedrijven voor het ontwikkelen van hun idee.

De platforms zien er meestal veelbelovend uit: je krijgt als freelancer het idee dat je massa’s opdrachten zult krijgen. Soms moet je toelatingstestjes of proefteksten maken of een aantal punten behalen voordat je aan de slag mag. Het is me al meer dan eens gebeurd dat ik na al die moeite om erin te komen nooit meer iets van zo’n platform hoor. En opdrachtgevers die dezelfde kwaliteit verwachten als bij een professioneel en gecertificeerd bureau komen soms ook bedrogen uit, omdat niet alle platforms voldoende controlemechanismen hebben ingebouwd om de kwaliteit te waarborgen.

Mensen die vaker op mijn website komen, weten inmiddels dat online platforms mij interesseren. Eerder schreef ik al over Somewhere, Unbabel en Fairlingo. Ik vind die platforms fascinerend, omdat ze gebruik maken van allerlei nieuwe technieken (tech! start-ups! Joepie!) en omdat ze inspelen op een ideaal dat ik zelf ook koester, namelijk om als freelancer helemaal op eigen benen te staan, maar liefst zonder al te veel risico of gedoe.

Tegelijkertijd realiseer ik me dat platforms ook een bedreiging vormen voor de gevestigde orde. Die lage prijzen zijn vervelend voor traditionele bureaus en professionals kunnen zich bedreigd voelen door de laagdrempeligheid en toegankelijkheid van de platforms, omdat die voor meer concurrentie zorgen en ze wellicht bang zijn dat hun beroepsgroep ‘vervuild’ wordt . Ik denk eerder dat er gewoon verschillende kwaliteiten aangeboden worden, net zoals je ook kunt kiezen voor een Dacia of een Mercedes.

Wildgroei

Om je een idee te geven van de wildgroei aan freelancersplatforms geef ik er hier een aantal. Ik vermoed dat er nog veel meer platforms bestaan.

Vertaalplatforms: Babelverse (tolken), Fairlingo, FindCircles, Fluently, Tolq.com, Unbabel.

Babelverse is een platform voor tolken; Fairlingo, Tolq.com en Unbabel bieden alle drie een speciale digitale vertaalomgeving en koppelen zelf opdrachten aan vertalers FindCircles is een transparant platform waarbij je kunt zien wie er allemaal op zit, waar vertalers samen kunnen werken in Circles om grotere opdrachten aan te nemen, en waar opdrachtgevers zelf een vertaler uit kunnen zoeken of het platform om een suggestie kunnen vragen; Fluently ken ik nog niet.

Algemene platforms voor freelancers: Evoluto Studio, Fiver, Hoofdkraan, Textmaster (Vertaling, copywriting, content marketing, proofreading) Upwork, Offerti, Tekstklik, Freelance.com en Freelance.nl

Onderlinge verschillen

De platforms zijn op verschillende manieren van elkaar te onderscheiden:

– Sommige platforms (Fairlingo, Textmaster) laten je werken in een digitale omgeving. Ik vind dit niet prettig, want ik wil gewoon in mijn tekstverwerker of vertaalprogramma kunnen werken. Je kunt dit omzeilen door te copy-pasten vanaf je tekstverwerker.

– Op sommige platforms zijn de freelancers zichtbaar via hun profielen, bijvoorbeeld op Fiver en FindCircles. Op andere platforms is dit niet het geval en zit deze informatie aan de achterkant van een website. Wat mij betreft geldt hoe transparanter, hoe beter.

– Soms koppelt een platform jou aan een opdracht, bijvoorbeeld door je een mailtje te sturen. Die mailtjes kunnen op de gekste momenten binnenkomen, bijvoorbeeld op zaterdagavond (dat was geen grapje) en soms wordt je helemaal platgespamd.

– Soms moet je zelf reageren om een opdracht te krijgen, bijvoorbeeld bij Upwork, Hoofdkraan en Fiver.

– Facturering: Uitbetaling via Paypal vanaf een minimumbedrag (Unbabel, Textmaster), direct op je rekening en automatische factuur (Tolq.com), of via een zelf ingediende factuur (FindCircles).

– Sommige platforms vragen om je BTW-nummer, KVK-nummer een scan van je VAR; bij andere platforms is dat niet nodig.

Zo werk je met een platform

Het leuke aan al deze platforms is dat ze laagdrempelig zijn. Bijna iedereen wordt toegelaten, ook al moet je daar soms eerst wat moeite voor doen. Dat is een kans voor beginnend vertalers: je kunt wat ervaring opdoen en ondertussen toch al een beetje geld verdienen. Of je er ook van kunt leven is een heel andere vraag.

Allereerst moet een platform heel veel acquisitie doen om genoeg opdrachten binnen te halen. Het moet, zoals dat zo mooi heet, “staying power” hebben. Slagen ze daarin en wil je dat jij die opdrachten krijgt, dan vermoed ik dat je een tijd lang stelselmatig alle opdrachten van één platform moet accepteren, ook al staan ze je misschien tegen, vanwege de inhoud of het einddoel. Na een tijdje behoor je dan tot de kerngroep en krijg je meer werk.

In dit geval moet je dus juist niet je kansen spreiden, maar kun je je beter concentreren op één platform. Dat wordt vaak beloond: heb je een bepaald aantal woorden vertaald, opdrachten gedaan of van veel opdrachtgevers een hoge rating gekregen, dan krijg je meer betaald. Probeer er echter eerst achter te komen of het platform een beetje succesvol is; wellicht zijn er op internet reviews te vinden.

Bedreiging voor de gevestigde orde?

Hier beperk ik me tot de vertaalplatforms, omdat ik daar het meest bekend mee ben. Vormen deze platvormen een bedreiging voor de gevestigde orde? Verzieken ze de markt? Vertalers van de oude stempel willen zich nog wel eens druk maken over nieuwerwetse vertaalplatformen met bodemprijzen. Mijn blog over Fairlingo maakte nogal wat los in de Vertalerskoffiehoek [een grote Facebookgroep voor vertalers]: de verdiensten waren niet toereikend, er was onvoldoende kwaliteitscontrole en de aftrekpunten voor gemaakte fouten wekten veel wrevel op. Maar er was ook iemand die schreef: Fijn, zo’n frisse wind in vertalersland!

Ik denk dat de vertalingen van platforms met een digitale werkomgeving in de meeste gevallen nog niet te vergelijken zijn met een vertalingen van een goede eenpitter of een traditioneel vertaalbureau. Waar je voor betaalt dat krijg je en de bodemprijzen op meeste platforms leiden denk ik niet tot teksten van hoge kwaliteit. Als je mij 3 cent per woord geeft, en ik je niet ken en niet weet waar ik het voor doe, dan lever ik vanzelfsprekend niet mijn beste werk.

Maar de platforms zijn wel aan een opmars bezig. Door middel van slimme technieken die een deel van het werk van accountmanagers overnemen en rechtstreeks contact met vertalers, kunnen ze een scherper tarief bieden dan traditionele vertaalbureaus, die meestal een grotere marge berekenen. En dit principe geldt denk ik niet alleen voor vertalen, ook voor allerlei andere diensten, zoals bijvoorbeeld copywriting, redigeren, tekstschrijven, film en video-bewerking en grafische ontwerpen. In theorie zijn de platforms een mooi idee, maar vaak schort het nog aan een goede uitvoering.

Als de platforms er echter in slagen om de kwaliteit van de vertalingen te verbeteren, hun vertalers een redelijke vergoeding bieden en ook nog eens genoeg klanten weten binnen te halen, dan zouden ze wel eens flink aan terrein kunnen winnen. En dan is dit nog niet mijn laatste blog over dit onderwerp!

Q & FindCircles

Deze blog is ook verschenen op de blogpagina van FindCircles.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s