SUISS: terug de collegebanken in!

Scottish Universities International Summer School

8 juli – 19 augustus

Eerder dit jaar schreef ik al dat ik naar Schotland zou gaan voor een Summer School,  de Scottish Universities International Summer School, afgekort tot SUISS. De summer school is een gezamelijk initiatief van alle Schotse universiteiten en de colleges worden verzorgd door docenten en professoren uit heel Schotland.

Wat ik nog niet wist toen ik die blog schreef, met de toepasselijke titel ‘Lezen, lezen en nog eens lezen’, is dat ik de beurs die ik graag wilde hebben ook daadwerkelijk zou krijgen! Dat was bepaald niet vanzelfsprekend, want er waren in totaal, voor iedereen in Europa of zelfs de wereld, maar twee van deze beurzen beschikbaar.

Deze zomer ben ik samen met een andere literair vertaalster uit Oekraine ‘Edwin Morgan Translation Fellow’.  Ik hoefde alleen mijn vlucht te boeken, verder wordt alles voor mij geregeld. Wat een luxe! Ik voel me nog steeds een ontzettende geluksvogel, dat ik dit ‘zo maar’ krijg.  Edwin George Morgan was een Schotse dichter en vertaler.  Dankjewel, Mr Morgan!

In plaats van maar één vak, kan ik dankzij deze beurs het hele programma Text & Context volgen – iets dat ik me anders nooit had kunnen veroorloven. Ik krijg drie vakken: ‘Modernism’, ‘Scottish Literature’ en ‘Contemporary Literature.  Net als toen ik nog Engels studeerde, is het de bedoeling dat je alle boeken op de leeslijst vóóraf gelezen hebt.

De afgelopen maanden heb ik dus veel gelezen, en ook andere boeken dan ik anders zou lezen. Geen Beats, niks Amerikaans! De boeken voor Modernisme en Schotse literatuur heb ik uit, voor Contemporary Literature moet ik flink doorlezen als ik eenmaal in Edinburgh gearriveerd ben.

Naast colleges staan er ook allerlei excursies op het programma, waaronder een bezoek aan de Scottish Poetry Library, een vertoninging van het beroemde toneelstuk ‘Waiting for Godot’ en natuurlijk het beklimmen van Arthur’s Seat.

Op de momenten dat ik vrij ben, hoop ik veel te kunnen lezen en schrijven, de stad goed te leren kennen en ook wat trips naar bezienswaardigheden in de omgeving te doen. Ik kijk er ook naar uit om iedere dag weer Engels te spreken, met native speakers.

Ik heb ontzettend veel zin in de komende zes weken! Ik weet zeker dat ik terug zal keren met een verzameling mooie herinneren, waarschijnlijk met nog meer boeken dan op de heenweg en natuurlijk minstens één goede fles whiskey!

 

* Van 8 juli tot en met 19 augustus ben ik dus niet beschikbaar voor vertaalwerk 😀

Een gedachte over “SUISS: terug de collegebanken in!

  1. Hoi Anna, geweldig dat je de beurs hebt gekregen! Gefeliciteerd joh. Twee beurzen beschikbaar en jij krijgt er 1 van. Topppppppp. Erna en ik wensen je heel veel leer- en leesplezier in Schotland. Geniet van de excursies en de whiskey. . .
    Groeten Wim en Erna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s