Een inspirerende werkplek: Dé Plek

Ik was al een tijd op zoek naar een fijne werkplek, omdat ik het niet leuk vind om alleen maar vanuit huis te werken. Van de universiteitsbibliotheek werd ik niet al te gelukkig, omdat het er druk is, er weinig daglicht is en je er niet mag praten. Bovendien ben ik het studentenstadium langzaam aan het ontgroeien. En in een cafeetje werken klinkt leuk, maar lukt in de praktijk niet altijd even goed en is bovendien prijzig als je langer dan een of twee kopjes koffie over je werk doet.

Men neme één leegstaand kantoorgebouw, één eigenaar die er alles aan wil doen om zijn pand vol te krijgen, een handjevol enthousiaste en idealistische creatievelingen, verenigd in stichting De Gangmakerij en voila! Daar was die inspirerende, vrolijke en gezellige werkplek die ik zocht!

Kanaalpark 157 in Leiden, recent omgedoopt tot Dé Plek, maakt op het moment een ware transformatie door. Vroeger was het gebouw het kantoor van NEM Energy, maar door de huidige economische situatie is het erg moeilijk om zo’n groot gebouw  aan een bedrijf te verhuren. De eigenaar van het gebouw, Wim van Leenen, heeft daarom stichting De Gangmakerij ingeschakeld. De Gangmakerij zorgt voor reuring in leegstand, brengt leven in de brouwerij en zorgt voor meer aanloop. Dat is niet alleen gunstig voor het desbetreffende gebouw, maar ook voor de gangmakers zelf: ze krijgen de kans allerlei dingen te ondernemen en zichzelf daardoor verder te ontplooien.

Tijdens een netwerkborrel kwam ik een van de ‘gangmakers’ tegen. Ze was erg enthousiast en nodigde me uit om een ochtend te komen co-werken, een fijne kruising tussen netwerken en werken. Van het een kwam het ander en nu ben ik zelf gepromoveerd tot gangmaker! Dat betekent in de praktijk dat ik een bijdrage lever aan project, bijvoorbeeld door één keer in de week host te zijn (een soort receptionist), door mijn enthousiasme over Dé Plek met zo veel mogelijk mensen te delen en door te helpen bij allerlei initiatieven. Kanaalpark 157 is al het zesde project van De Gangmakerij. Omdat er aan het Kanaalpark nog meer kantoren leeg staan, wordt onder de noemer ‘Kraftpark’ het hele gebied omgevormd tot het nieuwe creatieve stadskwartier van Leiden.

De flexwerkruimte van Dé Plek is een prachtig ingerichte ruimte met grote tafels waar je lekker aan kunt werken. Tussen de middag wordt er samen geluncht en als je even geen zin meer hebt om te werken is er altijd wel iets te beleven. Voor mij is De Plek de inspirerende werkplek die ik zocht: ik kom er altijd interessante mensen tegen, het is er gezellig, maar als je gewoon hard wil werken, dan kan dat ook. En je kunt er zelfs piano spelen!

Ben je nieuwsgierig geworden? Zoek je een fijne werkplek, kantoorruimte, of leuke mensen? Kom gerust langs! Of laat hier een bericht achter.

Een gedachte over “Een inspirerende werkplek: Dé Plek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s