SEO-teksten: de lijstduwers van het web

De afgelopen twee maanden heb ik voor het eerst geld verdiend met schrijven. Niet met het soort schrijfsels (blogs en stijlstukjes) dat ook te lezen is op deze website, al zou ik dat natuurlijk best willen, maar met SEO-teksten. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie.

De SEO-wereld is een beetje ingewikkeld en het heeft even geduurd voordat ik uberhaupt begreep wat ik aan het doen was. Als ik mijn vrienden vertelde dat ik SEO-teksten schreef, begrepen ze niet wat ik daarmee bedoelde. Dus dan zei ik maar ‘Ja, ik schrijf teksten, waarmee websites hoger in Google komen.’ Daar kan iedereen zich namelijk wel iets bij voorstellen.

Google wordt nog steeds ontzettend vaak gebruikt bij het gericht zoeken naar informatie op internet. Als je een webwinkel hebt en je komt niet op de eerste pagina met zoekresultaten, dan kun je het eigenlijk wel schudden. Want dan vindt niemand je en het web is zo ontzettend groot dat de kans klein is dat mensen per ongeluk op jouw website terecht komen.

Vanuit deze vraag is een hele business ontstaan. Bedrijven huren tekst- of vertaalbureaus in, die op hun beurt weer freelance copywriters inhuren die SEO-teksten leveren. Zo’n SEO-tekst kun je eigenlijk zien als een soort lijstduwer: de keywords en weblinks die erin staan zorgen ervoor dat de website van de opdrachtgever hoger in de zoekresultaten komt. De eigenlijke SEO-tekst wordt zelden gelezen, net zoals er bijna nooit op lijstduwers gestemd wordt.

Toch moeten SEO-teksten wel goede teksten zijn. De algoritmen waarop Google werkt worden immers steeds slimmer. Je kunt een tekst op een webpagina niet volproppen met alleen maar keywords, want dan heeft Google dat als het ware door. Keywords zijn de belangrijkste steekwoorden waarop je wil dat jouw site gevonden wordt, dus woorden die mensen vaak intypen in Google. Een keyword kan uit meerdere woorden bestaan. Voor de website van Vertaalbureau Anna Visser zou ‘vertaler Engels’ bijvoorbeeld een goed keyword zijn.

Voor mij is het SEO-schrijven een leuke manier om bij te verdienen. Doordat je gedwongen wordt bepaalde keywords te gebruiken en je tekst een bepaald aantal woorden moet hebben, moet je creatief zijn – en dat maakt het leuk. De ene opdrachtgever wil juist wel dat je over zijn bedrijf schrijft, maar de andere opdrachtgever wil dat je bijvoorbeeld DIY-tips geeft waarin je het product dat het bedrijf verkoopt noemt. Zelf kies ik meestal opdrachten uit, die op de een of de andere manier tot mijn verbeelding spreken; als je vanuit je gevoel schrijft worden je teksten beter.

Gelukkig is het niet zo dat iedereen die een website heeft een SEO-schrijver moet inhuren. Een goed geschreven website met unieke content en veel interne en externe links en enkele mooie afbeeldingen werkt ook nog altijd heel goed. Maar veel bedrijven hebben niet genoeg kennis, tijd of geduld om hun website op die manier op te bouwen. Voor mij is het een extra stimulans om deze website goed bij te houden en interessante blogs te blijven posten!

In deze weblog wilde ik uitleggen wat ik precies doe als ik SEO-teksten schrijf, omdat ik merkte dat niemand me begreep als ik erover vertelde. Ik ben beslist geen expert op het gebied van SEO, maar inmiddels weet ik er genoeg over om er iets mee bij te kunnen verdienen. Voor wie meer wil weten over Google, SEO en succesvol bloggen is de website Copyblogger een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s