Wat doe je als je een beroep dreigt te ontgroeien? Of als je snel verveeld raakt en nogal nieuwsgierig bent aangelegd? Juist, dan ga je er iets naast doen. Of meerdere dingen. Niemand die je tegenhoudt.

Ik ben van nature breed geïnteresseerd en doe graag meerdere projecten naast elkaar. Een vloek en een zegen: enerzijds is het verwarrend en onpraktisch, want wat ben ik nou? En passen al die petten wel op één hoofd? Anderzijds is het heel interessant, want ik maak veel mee en mijn pakket aan vaardigheden breidt zich steeds verder uit. Geen zorgen, voorlopig blijft het vertalen het belangrijkst. En ik ben natuurlijk niet van de ene op de andere dag professioneel fotograaf geworden, dat kan niet.

Maar omdat je nooit weet hoe een koe een haas vangt, deel ik hier mijn vreemde combinatie van vaardigheden en overige bezigheden – voor het geval iemand toevallig een vertaler / websitebouwer / kunstenaarsassistent / model / fotograaf nodig heeft. Je weet maar nooit.

Websitebouwer & kunstenaarsassistent in spe

WordPress! Ik zit net zo lang te puzzelen tot het doet wat ik wil en dat vind ik vreemd genoeg nog leuk ook. Als QA documentalist bij een farmaceutisch bedrijf en als werknemer van een technisch vertaalbureau merkte ik al dat ik ‘computerdingen’ interessant vond: puzzelen, uitvogelen waarom iets niet werkt, de verschillende functionaliteiten van een programma benutten.

Naast mijn eigen website, die ik zelf heb gemaakt en bijhoud, heb ik eerst een website voor mijn moeder Lot Kreeftenberg gemaakt, die kunstenares is. Als haar iets niet lukt, fungeer ik als webmaster. Deze zomer reageerde ik op een bericht van een kunstenares uit Amsterdam en nu help ik haar bij bij het professionaliseren van haar website: ik stroomlijn de boel, bouw een webshop, creëer aantrekkelijk producten aan leg een portfolio aan – alles stapje voor stapje en in goed overleg.

Mijn doel? Een positieve bijdrage leveren aan iemands kunstenaarschap, door een mooie, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website bouwen die goed vindbaar is en waar een kunstenaar trots op kan zijn. Er wordt zo veel mooi werk gemaakt in Nederland, werk dat niemand ziet en beter verdient!

In de toekomst wil ik mogelijk mijn dienstenpakket uitbreiden en een soort nieuwerwetse kunstenaarsassistent worden: niet iemand die verf mengt, maar iemand die kunstenaars helpt met hun website, het fotograferen van hun werk, iemand die een mooi kunstenaarsportret kan maken en helpt bij het inrichten van exposities en het bijhouden van sociale media. Om bij te leren volgde ik deze zomer een paar online cursussen, waaronder Instagram marketing, webshops bouwen in WordPress en een cursus SEO over het vindbaar maken van websites.

Ben jij een kunstenaar / creatieveling / artiest en heb je assistentie nodig? Bel me gerust of vul het contactformulier in!

Kunstmodel & fotograaf

Af en toe werk ik als kunstmodel. In 2020 heb ik lange tijd samengewerkt met één kunstenaar en poseerde ik iedere week in zijn atelier, in mijn birthday suit. Ik kwam erachter hoeveel schaamte ik had: voor mijn eigen lichaam, mijn vrouwelijkheid, mijn sensualiteit. Ik durfde mezelf nauwelijks te uiten, uit angst raar of afstotelijk gevonden te worden. Naaktheid is nog steeds een groot taboe en je wordt als vrouw snel geseksualiseerd. Wat bleek? Ik ben niet afstotelijk en ik ben een stuk expressiever dan ik dacht, wat handig is als model. Ik kruip langzaam uit mijn schulp. Bewegen is fijn, poseren is fijn en ik ben dol op kunst. Ik vind het zeer boeiend om te zien hoe kunst tot stand komt en geniet ervan om samen met iemand iets te creëren. Ik heb een Instagramaccount waarop ik mijn werk deel en fotografen mij kunnen vinden. De laatste tijd deel ik voornamelijk foto’s van fotoshoots (hieronder twee favorieten, door Marco de Waal), maar ik hoop ook weer in een atelier te gaan werken.

Inmiddels heb ik ook achter de camera gestaan, om een mannelijk model te fotograferen, en in de toekomst hoop ik meer portretten te gaan maken. Behalve met taal ben ik ook graag met beeld bezig, en met mensen. In portret- en modelfotografie komen die twee zaken samen. Een cursus fotografie staat ook op mijn lijstje. Voor de foto’s die ik zelf maak heb ik nog geen platform gecreëerd, wie weet komt dat nog. Ik kan niet alles tegelijk 🙂

Schrijver

Waarom bungelt dit onderaan de pagina?! Ik hoor het mijn vrienden en familieleden al denken. Nou, ik wil dus heel graag schrijver worden en daar tenminste een deel van mijn brood mee verdienen. Maar dat kost tijd en geld en aan je droom werken kan soms nogal eng zijn, waardoor het veiliger voelt om dit als laatste te zeggen. Ik volg een opleiding creatief schrijven aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, met proza en essay als specialisaties en deze zomer een masterclass proza schrijven rondom de Amerikaanse schrijfster Ursula K. Le Guin georganiseerd door Literair Podium Perdu. Momenteel overweeg ik zijsprongen als journalist. Binnenkort krijgt deze website een aparte pagina voor mijn schrijfsels, want dat verdienen ze. Soms inspireren mijn kunstavonturen trouwens mijn schrijverschap. Kruisbestuiving!

Hoe word ik alles?

Herken je iets in mijn gefladder, het alles tegelijk willen doen, de verveling, de honger? En weet je ook niet hoe je daarmee om moet gaan? Dan raad ik je een boek van Emilie Wapnick aan, met als titel ‘Hoe word ik alles?’ Of kijk haar TED-Talk over multipotentialisten, waar je in een kwartiertje mee klaar bent. Een miljoen mensen gingen je voor.